Att böja orange

Pensionsmyndigheten skickar varje år ut ett kuvert med samma färg som vår logga: orange. Att beskriva något med färgen orange är problemfritt i talspråk, men när vi behöver böja orange i skrift kan en viss osäkerhet infinna sig. Ska man skriva ”det orange kuvertet”, ”det orangea kuvertet” eller ”det oranga kuvertet”? Heter det ”ett oranget kuvert” eller ”ett orange kuvert”? Borde vi skriva ”vår orangea logga” eller ”vår orange logga”? Detta reder vi ut i den här artikeln.

Att böja orange, orangea, oranget, orangefärgad, brandgul, apelsinfärgad, rödgul, korrekturläsning, språkgranskning, online

Problemet är att ordet orange slutar på ett stumt e. Det gör att synintrycket blir märkligt om vi försöker böja ordet i skrift. Den som vill komma runt problemet kan eventuellt använda synonymerna rödgul, apelsinfärgad eller brandgul istället – men ofta känns trots allt just orange som rätt ordval. Så hur ska man då böja ordet orange?

Vår oranga logga?

Att skriva exempelvis ”vår oranga logga” rekommenderas inte. För även om det avslutande e:t inte uttalas, så styr det uttalet. Att skriva ”oranga” indikerar att bokstavskombinationen ng ska uttalas [ŋ], som i till exempel unga. Det beror på att a är en hård vokal och att g inte kan uttalas med ett sj-ljud före a.

Det orangea eller orange kuvertet?

För att böja orange i skrift rekommenderas och används ibland formerna orangea eller oranget. Men även dessa stavningsvarianter skaver i mångas ögon. Den ursprungliga rekommendationen var dessutom att inte böja orange i skrift, utan att istället genomgående skriva orange: ”vår orange logga” eller ”det orange kuvertet”. Men många upplever även detta alternativ som otillfredsställande.

Orangefärgad

Både ”vår orange logga” och ”vår orangea logga” är alltså godkända alternativ, men inget av dessa skrivsätt är helt störningsfritt. Ett sätt att komma runt problemet är att formulera om meningen så att du undviker att böja orange: ”vår logga som är orange.” En annan lösning är att skriva orangefärgad istället: ”vår orangefärgade logga.” Det löser problemet med böjning, så att läsaren kan fokusera på textens innehåll istället för att irritera sig på textens form.


   Charlie Kihl

textlyft, korrekturläsning, språkgranskning

Läs mer om böjning av orange

Orange kuvert - frågor och svar. Pensionsmyndigheten.
 

Hur böjer man beige och orange?. Frågelådan Institutet för språk och folkminnen.

Antagligen har du hört talas om den röda tråden. Kanske av en lärare i grundskolan eller på skrivkurs. Men vad menas egentligen med den röda tråden? Och hur väver man in en röd tråd i texten?
I vårt språk finns det många ord som liknar varandra, både i fråga om uttal och utseende. Två sådana ord är likväl och likaväl. Men trots att de ser lika ut, har de olika betydelse. Lär dig skilja på likväl och likaväl.
Vissa ord är så kallade homofoner: de uttalas likadant men stavas olika. Ibland är det bara valet mellan <e> och <ä> som skiljer två ord från varandra. Så är det till exempel för ord som verkar och värkar.
Varför korrekturläsning? När du har skrivit klart ditt bokmanus är du naturligtvis ivrig att skicka iväg det till ett bokförlag. Men du vill ju också ge ditt manus så goda förutsättningar som möjligt att bli antaget.

Kommentera artikeln

Behöver du hjälp med korrekturläsning och språkgranskning?