Likväl eller likaväl?

Likväl och likaväl är två grafiskt likartade ord som inte sällan blandas ihop. Men det är viktigt att du lär dig skillnaden mellan dessa ord, för de betyder nämligen helt olika saker. I den här artikeln förklarar vi hur du skiljer på likväl och likaväl.

likaväl eller likväl, språkfrågor

Likväl

Likväl anger någon form av motsättning eller skillnad mellan olika delar av ett yttrande. Vanliga synonymer till likväl är exempelvis ändå, dock, trots allt och emellertid. Exempel: ”Jag har lärt mig skillnaden mellan likväl och likaväl många gånger, likväl fortsätter jag att skriva fel ibland.” I exempelmeningen skulle vi kunna byta ut likväl mot ändå.

Likaväl

Likaväl anger däremot likhet eller samhörighet mellan olika delar av ett uttalande eller till något utanför själva yttrandet. Tänk på att ”du kan likaväl skriva lika väl som likavälDå framgår förhoppningsvis betydelsen. Oftast fungerar det fint att byta ut likaväl mot lika gärna eller lika bra.

Likväl eller likaväl?

Skillnaden mellan likväl och likaväl har alltså att göra med hur talaren eller skribenten ser på förhållandet mellan olika saker. Vid någon sorts motsättning används likväl, men när det är fråga om samhörighet eller likhet används likaväl.   Charlie Kihl

textlyft, korrekturläsning, språkgranskning

Mer om likväl och likaväl:

Likväl/likaväl i radioprogrammet Språket i P1.

Att stava rätt är inte alltid lätt. Ibland kan man faktiskt bli osäker på hur ett ord ska stavas. Då behöver man ta reda på ordets korrekta stavning. Här har vi sammanställt en lista med ord som ofta stavas fel.
Den som drabbas av skrivkramp börjar kanske ifrågasätta sin egen talang. Men skrivkramp kan drabba vem som helst, även erfarna författare. Låt inte skrivkrampen stoppa dig från ett liv som skribent.
Varför korrekturläsning? När du har skrivit klart ditt bokmanus är du naturligtvis ivrig att skicka iväg det till ett bokförlag. Men du vill ju också ge ditt manus så goda förutsättningar som möjligt att bli antaget.
Datorn har blivit riktigt duktig på att granska text. Men den är fortfarande bara ett hjälpmedel. Det finns många skrivfel som datorn inte lyckas hitta. Här kan du läsa om några språkfel som kräver en mänsklig korrekturläsare.

Kommentera artikeln

Behöver du hjälp med korrekturläsning och språkgranskning?