Kom igång med texten

Den som drabbas av skrivkramp kan tillbringa en evighet utan att förmå pennan att utföra de allra enklaste uppdrag. Att producera ord kommer absolut inte på tal. Skrivkramp är ett inferno som kan drabba alla skribenter. Men här kommer några tips som kan hjälpa dig att bota skrivkrampen, släppa kreativiteten fri och komma igång med texten.

bota skrivkrampen, kom igång med texten, börja skriva, få fart på skrivandet

Avdramatisera själva skrivandet

Ett första tips är att försöka avdramatisera själva skrivandet. Kom ihåg att skrivandet bara utgör en del av hela skrivprocessen. Att komma igång med skrivandet handlar faktiskt inte nödvändigtvis om att börja skriva.

Om du direkt sätter dig framför datorn och försöker pressa fram ord, i förhoppning om att orden ska flöda fram, är risken stor att du blir besviken. I stället kan du inleda arbetet med att söka information och fördjupa dig inom ämnet – då kommer troligtvis tankarna, idéerna och skrivglädjen efter hand.

Under förarbetet börjar du bygga upp en bild av texten inuti ditt huvud. Därför är förarbetet så viktigt: ju tydligare bild av texten du har, desto enklare blir det att överföra den till ord på papper när du väl sätter igång med själva skrivandet. Med ett grundligt förarbete kan du förebygga skrivkramp. En orsak till skrivkramp kan vara att skribenten riktar för mycket uppmärksamhet mot själva skrivandet och därmed försummar det betydelsfulla förarbetet.
 
Att fästa alltför stor vikt vid själva skrivandet kan också orsaka prestationsångest, vilket i sin tur kan ge upphov till skrivkramp. Men vad kan du göra för att bota den här sortens skrivkramp? Jag föreslår att du tonar ned förväntningarna på det första utkastet. Texten i det här skedet är långt ifrån en färdig produkt. Det du skriver nu behöver inte bli perfekt. Bara skriv – låt tankarna flöda ut som ord på pappret. Släpp alla hämningar. Att vaska fram guldkornen är ett senare bekymmer.

Lägg ifrån dig pennan

Ett vanligt tips i kampen mot skrivkrampen är att man ska lägga skrivandet åt sidan och sysselsätta sig med något annat en stund. Det här är ett bra tips – om det tillämpas på rätt sätt. Däremot ska det inte missbrukas som en förevändning att undvika skrivandet och prokrastinera utan syfte. Det handlar om att ta en paus från skrivandet om man har svårt att komma igång eller har kört fast, och i stället aktivera sig med någon annan sysselsättning som aktiverar hjärnan och stimulerar kreativiteten.
 

kom igång med texten, bota skrivkramp, skrivprocessen, att skriva

Ibland kan det nämligen vara svårt att få fart på skrivandet när man sitter framför datorn – men ofta kommer idéerna så fort man sysselsätter sig med något annat. Vilka aktiviteter som fungerar är dock väldigt individuellt. För vissa hjälper hushållssysslor som att damma, diska eller dammsuga. För mig kommer de bästa skrividéerna när jag står i duschen eller precis innan jag somnar. Därför har jag alltid ett skrivblock redo nära sängen. Vad som också brukar fungera är att ta med penna och papper ut i friska luften. Däremot misslyckas alla försök att bota skrivkrampen genom att se på tv, scrolla på sociala medier eller söka efter roliga klipp på katter online.

Skriv om något annat

Ett annat sätt att få fart på ordflödet kan vara att skriva om något annat. Kanske skriver du på en uppsats, en avhandling eller ett bokmanus, men har trillat ned i skrivkrampens mörka håla. Prova att lägga bort texten en stund och i stället arbeta med en annan text. När du väl har kommit igång med skrivandet kan du återgå till den ursprungliga texten.
 
Ett annat tips är att börja skriva på en annan del av texten. Du måste till exempel inte formulera en fängslande inledning först. I stället kan det vara fördelaktigt att följa kreativiteten och skrivlusten ut i texten, för att återvända till inledningen senare under skrivprocessen. När resten av texten är färdigskriven är det ofta enklare att skriva en inledning som leder läsaren rätt in i texten.

Se över dina skrivrutiner

Om skrivkramp är ett återkommande problem kan det vara värt att se över dina skrivrutiner. Vilken tid på dygnet brukar du skriva? Testa att skriva på olika tidpunkter för att undersöka ifall du kan bryta dig ur skrivkrampens grepp vid ett annat klockslag. Jag skriver till exempel mest och bäst tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Därför försöker jag förlägga så mycket som möjligt av skrivandet under dessa timmar. På dagtid försöker jag i stället hinna med förarbete, språkgranskning, redigering och korrekturläsning. Hitta den tidpunkt som passar bäst för just dig.
 
Det kan också fungera bra att skapa en ”ritual” som hjälper dig att frammana rätt sinnesstämning för skrivande. Din skrivritual kan egentligen bestå av vad som helst, så länge den hjälper dig att fokusera på uppgiften. Själv kokar jag alltid en kopp kaffe innan jag sätter mig för att skriva. Det räcker – då fattar hjärnan att det är dags att börja arbeta.

Lägg bort mobiltelefonen

Lägg bort mobiltelefonen, och stäng av ljudet. Att skriva kräver koncentration. Varje gång som mobiltelefonen blinkar, vibrerar eller plingar stjäl den din värdefulla uppmärksamhet. För att få flyt i skrivandet behöver du faktiskt fokusera på uppgiften under en längre sammanhängande tidsperiod, utan att bli störd eller avbruten. 

Redo att besegra skrivkrampen

Låt inte skrivkrampen skada ditt självförtroende som skribent. Jag vet att det kan vara svårt att hålla sig vänligt inställd till sin egen förmåga när skrivkrampen väl har slagit klorna i en. Det är lätt att känna sig värdelös och ifrågasätta sin egen talang. Men kom ihåg att skrivkramp kan drabba alla, även erfarna författare. Din begåvning som skribent avgörs inte av alla de hinder som du måste överkomma under skrivprocessen, utan av resultatet: din färdiga C-uppsats eller avhandling, ditt välskrivna bokmanus, din utgivna roman.
 
Skrivkramp är tyvärr en naturlig del av skrivprocessen, men jag tror att du kommer lida mindre av den om du accepterar skrivkrampen som en del av den skapande processen, i stället för att låta den definiera dig.


    Charlie Kihl

textlyft, korrekturläsning, språkgranskning

Läs mer om att bota skrivkrampen:

Så botar du skrivkrampen. Ur Författarnyhetsbrevet, Studentlitteratur.

De förvånande vanorna hos originella tänkareAdam Grant, TED Talks 2016.

Skrivkramp ju. Morgonsoffan med Petra Mede och David Batra. 

Antagligen har du hört talas om den röda tråden. Troligtvis av en lärare i grundskolan eller på skrivkurs. Men vad menas egentligen med den röda tråden? Och hur väver man in en röd tråd i texten?

Varför korrekturläsning? När du har skrivit klart ditt bokmanus är du naturligtvis ivrig att skicka iväg det till ett bokförlag. Men du vill ju också ge ditt manus så goda förutsättningar som möjligt att bli antaget.

Varje viktig text är värd lite extra uppmärksamhet. Innan du skickar in exempelvis din C-uppsats kan det vara en god idé att låta en språkgranskare kontrollerna att språket är korrekt och att hela texten håller hög kvalitet.

Att skriva är en viktig del av livet, och du kommer att avkrävas prov på denna färdighet både i skolan, arbetet och i det privata. Därför behöver du kunna skriva en bra text. Här kan du läsa hur du lyckas med texten.

Kommentera artikeln

Behöver du hjälp med korrekturläsning och språkgranskning?